понедельник, 30 ноября 2009 г.

ФЕСТИВАЛЬ НАРОДНОЇ ІГРАШКИ У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ЦЕНТРУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ

Такі дивовижні витвори дитячих рук можна було побачити у краєзнавчому музеї Центру позашкільної роботи ы дитячої творчості, де вперше проводився районний тур Всекураїнського дитячого фестивалю-конкурсу народної іграшки.
Незвичайні експонати проливали світло новизни на конкурс, який переслідував мету виявити, підтримати та згуртувати творців народної іграшки, розвивати юні таланти, надавати їм фахову допомогу, стимулювати творчий, інтелектуальний, духовний розвиток учнів.
Багатство робіт, композицій, виготовлених з глини, дерева, тканини, паперу, соломи, лози, трави та іншого природного матеріалу цінне тим, що вони відповідають народним традиціям щодо форми, пластики, колориту, приковують о себе увагу оригінальністю задуму, індивідуальністю стилю, емоційністю у розкритті образу., органічним поєднанням національних художніх традицій та сучасних тенденцій, збереженням ігрових функцій, а також простотою, доступністю виконання.
Солом’яною лялькою-циганкою , дерев’яним трактором учні Тишівської ЗОШ ніби відобразили щасливі моменти босоногого дитинства своїх предків. Центральною фігурою іграшкової композиції Біласовицької ЗОШ заслуговує бути полотняна «Україночка» , а поряд з нею – дерев’яна фігурка козака, ряд інших кумедних персонажів.
У колекції народної іграшки почесне місце відведено ляльці, яка виготовлена з тканини, у привабливий образ якої учні вклали чимало ручної праці, вміння й обдарованості. Зроблене з тканини обличчя, вишиті очі, ніс, рот, малесенька сорочечка, узорами зшиті мініатюрні чобітки…. Праця… фантазія…майстерність.
Кілька виробів з природного матеріалу зуміли поєднати в одному виробі школярі Лазівської ЗОШ, щоб лелече гніздо виглядало природно і забавно, а корінець дерева в умілих руках юного майстра перетворився в змію , яка насторожувала своїм видом численних відвідувачів виставки.
Персонажами з казок і пісень приваблювала виставка Канорської ЗОШ. Старий дідуган Ох ніби переселився з однойменної казки, щоб нагадати про себе, а лялька з тканини «Я козачка твоя…» напрошувалась на чудову українську мелодію.
Верб»язькі школярі представили свої ручні роботи - дівчина веде коня напувати ( пластилін), паперовий зайчик, дивовижно привабливі м’якенькі мишки й ведмедики, вив’язані з ниток. А за ними – іграшки з тканини учнів Завадської ЗОШ: кошеня, качечка, курчатко, забавка з паперу.
Чарують оригінальністю задуму, емоційністю іграшки з домотканого полотна Буковецьких школярів, дерев’яні солдатики учнів Жденіївської ЗОШ. Про те, що діти вміють перетворювати природний матеріал в унікальні фігурки свідчить композиція Абранської ЗОШ: свистульки з соленого тіста, ведмедик з тирси, Настя та Потап з ниток, Катруся з паперу, наречена з тканини. І т.д.
Простота, доступність виконання знайомих персонажів характерні для експозиції Скотарської ЗОШ. Учні цієї школи представили на фестиваль найбільшу кількість експонатів. Тут можна побачити дівчину з косичками, виготовлену з тканини, слоник, курча з пластиліну, немовлятко з ниток , Баба-Яга та інші експонати. Емоційністю й органічним поєднанням національних художніх традицій та сучасних тенденцій приваблюють іграшки Гукливської школи: опудало з сіна, ведмедик з дерева, зайчик із тканини, полотняна доярка, дерев’яний козак, зшиті з штучного хутра казкові персонажі – лисиця й колобок. Тваринки й казкові герої, виготовлені з соленого тіста , переважають у виставковій композиції Верхньворітської ЗОШ.
Найбагатша на видумку і фантазію, композиційно насиченою, з використанням різноманітного природного матеріалу була виставка робіт гуртківців ЦПРДТ.
Композиція «Лижники» приваблює поєднанням кількох елементів, використанням різноманітного матеріалу( качанів, волосся й листя кукурудзи, соломи, гербаризованих рослин, природного матеріалу – знайдених в лісі кусочків деревини. Спогади, приємні емоції викликає композиція « Перед весіллям». Двір молодої, де й мати в святковому вбранні, й наречена, готова стати під вінець, виграє веселковими барвами. Біля тину «цвітуть» дерева, уквітчана до весілля смерічка. Навички, фантастичне втілення в образах продемонстрували гуртківці і в персонажах «Лісовик», «Верховинка», «Царівна полів». Усе, чим виставка багата, унікальна, оригінальна, засвідчувало про те, що з обдарованими дітьми працюють талановиті, знаючі педагоги-організатори, вчителі, керівники гуртків, які збагачують творчу фантазію шкільної молоді, залучають її до відродження національних традицій, до виготовлення іграшки як складової матеріальної і духовної культури народу.
































Комментариев нет:

Отправить комментарий