понедельник, 7 марта 2011 г.

Планування діяльності музею



На допомогу керівнику шкільного музею:

Планування діяльності музею


Планування діяльності музею – необхідна умова його успішної роботи. Складають план вивчення теми за літературними джерелами і перспективний план комплектування фондів, план збиральницької комплексної і тематичної експедицій, тематико-експозиційний план, план екскурсій тощо.
Робота більшості шкільних музеїв здійснюється за перспективним річним планом, розробленим музейною радою з педагогами. План розглядається педагогічною радою, затверджується директором школи.
Доцільно, щоб робота учнів в музеї була пов’язана з програмним матеріалом, що в цей час вивчається. Тому план роботи музею погоджується з робочими планами вчителів. Наприклад, якщо вивчають за програмою фізичної географії рельєф краю, то на практичних заняттях вони виготовляють карти, плани місцевості для музею. Подібні завдання відповідно до навчальних програм учні виконують з року в рік, і це дає можливість з великої кількості робіт вибрати для експонування в музеї найкращі. Отже, музейна експозиція систематично попов­нюється, удосконалюється. При цьому кожне нове покоління учнів має змогу ознайомитись у музеї з роботами своїх попередників, критично оцінити їх і, в разі потреби, замінити новими.
План роботи шкільного музею передбачає систематичне комплектування фондів, їх облік, вивчення, використання в навчально-виховному процесі.
Деякі пункти плану з року в рік переносяться – це традиційні шкільні заходи, пов’язані з роботою музею.
У багатьох школах є свої традиційні свята, що відзначаються в музеї, серед них – день народження школи або героя, ім’я якого присвоєно школі. Традиційними стали різноманітні фестивалі в літературно-меморіальних музеях, звітні виставки – в художніх.
Організована, систематична робота шкільного музею, яка відповідає вимогам педагогіки і музеєзнавства, сприяє більш ефективному розв’язанню поставлених перед ним завдань.

Комментариев нет:

Отправить комментарий