пятница, 19 апреля 2013 г.

Обласний семінар - практикум на тему: «Роль музею у масово-просвітницькій діяльності навчального закладу» відбувся на Воловеччині



В нашій області вже традиційними стали  семінари-практикуми для відповідальних  працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій та міських рад, керівників музеїв професійно-технічних закладів, які відповідають за організацію музейної роботи.
Такий  семінар-практикум  відбувся  18 квітня 2013 року на Воловеччині.  Учасників  семінару гостинно зустріли хлібом-сіллю учні та педагогічний колектив Підполозянської ЗОШ І-ІІ ступенів. Розпочала семінар завідуюча РМК відділу освіти Валентина Соловій, яка зазначила, що формування гармонійної особистості неможливе без оволодіння духовною та історико-культурною спадщиною людства. Від того, як поставлена краєзнавча робота у школах району залежать і кращі успішність, і дисципліна, і поінформованість школярів про рідний край, тому ця ланка роботи є важливою та потребує розвитку. Далі з методистом РМК Вікторією Косач вона провела віртуальну екскурсію шкільними  музеями.  Кожному учаснику було вручено путівник « Шкільні  музеї  Воловеччини», в який увійшли  12 музеїв району . Підготувала путівник Марія Рудейчук, методист ЦПРДТ.  До  випуску цього видання долучилися директор ЦПРДТ Тетяна Тидір та культорганізатор Людмила Чорней. Представляючи путівник  М.Рудейчук  наголосила на тому, що шкільні музеї, музейні кімнати— це справжні національні обереги, осередки духовності, історичної пам’яті, центри виховної роботи в школі. Більшість з них стали важливим суспільним середовищем для сіл та селищ.

 З цікавістю вислухала аудиторія директора  школи Надію Коваль, яка  поділилася досвідом організації пошукової роботи та використання краєзнавчих матеріалів у написанні науково-дослідницьких робіт, досвідом збору експонатів, розробки експозицій та екскурсій , проведенням у музеї уроків з історії, народознавства.

Керівник  історико-краєзнавчого музею Федір Райчинець  разом з учнями - екскурсоводами здійснив екскурсію в музейну залу. В ході екскурсії було представлено старовинне  вбрання дівчинки – верховинки.  

Учасники семінару мали змогу  відвідати історичну пам»ятку «лінію Арпада» в с.В.Грабівниця , прослухати екскурсію молодого педагога – історика Василя Траньовича про ті історичні події, які відбувалися на території району саме на тому відрізку, куди проходив маршрут семінаристів – Підполоззя – Верхні Ворота.  

Продовження семінару відбулося на базі В.Ворітської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  де знаходиться один з найкращих шкільних музеїв району. Учасники семінару ознайомилися з унікальним зібранням експонатів історико –краєзнавчого музею,   збір яких започаткувала  Легещич М.І., колишня вчителька  школи. Послідуючі педагоги доповнили його і зараз це музей, в якому зібрані численні експонати не тільки з побуту верховинців, а і  про культурний розвиток села, його видатних синів і дочок.  Ці матеріали виведено в окрему експозицію, де розміщено  історичні документи, фотографії про створення   «Просвіти» та  роботу тих гуртків,  які працювали при «Просвіті» ( театральний, духовий оркестр, ін..),  про  відкриття  в селі  народної школи, перших вчителів, директорів, про вчительські династії, видатних людей села, які прославили це верховинське село далеко за межами Закарпаття.  
Керівник музею Ганна Козик поділилася з учасниками семінару своїм багаторічним досвідом з організації фондової, експозиційної та виховної роботи музею. Юні екскурсоводи школи  для учасників семінару провели цікаву і змістовну екскурсію, яка відповідала темі семінару – «Роль музею у масово-просвітницькій діяльності навчального закладу».

Учні 11 класу школи  разом з керівником музею Ганною Козик, вчителем школи  Наталією Голянич підготували надзвичайно цікавий  масовий захід - творчий портрет землячки,  вчительки, поетеси Софії Малильо під назвою  «Я додому вернусь…».

Всім учасникам було подаровано поетичну збірку Софії Малильо та відеофільм.

Методист Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді  Роман Андрійович Децик  підвів підсумки семінару,  висловили думку всіх учасників щодо важливості організації таких семінарів, що сприяють активізації музейної діяльності, підвищенню ролі шкільних музеїв у навчально-виховному процесі. також він подарував  відвіданим музеям книги як свої власні так і цінне видання "Реабілітовані історією".

На семінарі відбулась церемонія нагородження Грамотами Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, Закарпатського інституту  післядипломної педагогічної освіти, Закарпатського краєзнавчого музею групи керівників  шкільних музеїв Воловецького району,  працівників районного методичного кабінету та Центру позашкільної роботи і дитячої творчості, які докладають максимум зусиль для того, щоб шкільні музеї продовжували свою діяльність, поповнювались новими експонатами та створювались нові  музеї в інших навчальних закладах району.

У роботі семінару також взяли участь методист  відділу науково-методичної роботи Закарпатського краєзнавчого музею Лариса Ганусинець, завідуючий методичним відділом Андрій Середяк та  методист Марія Тимко  Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.





















Комментариев нет:

Отправить комментарий