пятница, 1 июня 2012 г.

Святкування Дня захисту дітей у Воловці



День захисту дітей, який припадає на перший день літа, - одне з найстаріших міжнародних свят, його відзначають у всьому світі з 1950 року. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.
 1 червня у Воловці  діти цілого району відзначали  своє свято.  Організатором свята є Центр позашкільної роботи і дитячої творчості.  Програма була цікавою і насичено. Колона з маленьких громадян пройшла  головною вулицею селища Воловець до районного будинку культури, де проходили основні дійства районного свята.  Тут,  у малому залі будинку культури ,  було розгорнуто виставку робіт гуртківців Центру позашкільної роботи.  Демонстрували свої роботи вихованці гуртків образотворчого мистецтва ( керівники Людмила Лопіт та Лариса Гулович), гуртка бісероплетіння ( Керівник Віталія Брунцвик), гуртка художньої вишивки ( керівник Марина Фензь та Наталія Буцко), екологічного гуртка  (керівник Катерина Могорита). Далі всіх учасників свята ведучі запросили до великої зали, де відбулося урочисте відкриття свята, яке мало назву «Ми  діти твої, Україно».


  Дітей  району прийшли привітати начальник відділу освіти Василь Попелич, Воловецький селищний голова Василь Панасович.
Василь Васильович Панасович  прийшов до дітей не з порожніми руками. Він  передав для дітей подарунки від спонсорів:

- Канорській ЗОШ, від ПП Халуса Василя та ГО "Рідне Закарпаття", м"ячі і тенісні ракетки;

- районному Центру позашкільної роботи і дитячої творчості, від власника готельного комплексу "Подобовець 2000" Віталія Куцкіра, двадцять комплектів гірськолижного спорядження. 

Ну а далі ведучі свята,  члени районної асоціації лідерів учнівського врядування Тетяна Хміль та  Іван Карпишинець,    оголосили програму свята.  Це традиційний конкурс «Малюнок на асфальті»,  квест «Як знаєш ти свій край», святковий концерт за участю переможців конкурсів, оглядів, фестивалів і просто талановитих дітей Воловецького району.
 Традиційний конкурс «Малюнок на асфальті» проходив  по двох вікових групах – 7-10 років та 11-15 років Діти малювали на такі теми :  «Намалюй свою казку» та «Європа наш спільний дім» по вулиці Фабричній.
Цьогоріч  вперше  проводилась  інтелектуально-спортивна гра –квест «Як знаєш ти свій край», в якій взяли участь  команди з 15 загальноосвітніх шкіл Воловеччни.  Кожна команда отримала маршрутний лист ,  в якому перераховувались  5 контрольних пунктів, які кожна команда повинна  була знайти за підказками, включаючи свою кмітливість. КП були розміщені по вулиці Фабричній, Пушкіна та Карпатській.  Також кожна команда мала свій маршрут, свій колір і порядковий номер.  Першим завданням було  дати влучну, цікаву,  нестандартну назву своїй команді.  На КП команди отримували різні завдання – це бліц-турнір з 10 питань «Як знаєш ти свій край», на контурну карту Воловецького району потрібно було нанести всі населені пункти району за 3 хвилини, з  великої кількості  гербів вибрати герби населених пунктів  Воловецького району,  лото -  за хвилину скласти карту Закарпатської області, написати найбільшу кількість закарпатських слів, назвати найбільшу кількість художників Закарпаття, проспівати найбільшу кількість коломийок, та інші цікаві завдання. Після проходження всіх КП команди повинні були  знайти тайник і виконати останнє завдання – це з поданих окремих слів скласти приказку чи прислів’я Закарпаття.
Команди всі успішно справилися із завданнями, але все ж таки були команди - переможці. Перемогу  у квесті тримала команда Нижньоворітської школи-інтернату.
Переможці  конкурсу «Малюнок на асфальті» та гри-квесту «Як знаєш ти свій край»  були нагороджені  дипломами, а всі інші учасники були нагороджені грамотами   за активну участь, які вручали директор Центру позашкільної роботи і дитячої творчості Тетяна Тидір та завідуюча районним методичним кабінетом відділу освіти Валентина Соловій.
Участь у концерті взяли колективи та окремі  виконавці  Центру позашкільної роботи.  Вихованці студії естрадного співу  Лілія Чикур, Марійка Монда, Христина Митрович, Катерина Хміль, Валерія Брецко, Діана гук , Діана Брунцвик  виконали пісні «Подаруй», «Мамо», «Казкові сни», Рідний край»,   пісню Цвіркунки з опери "Чорноморці" М. Лисенка , «Телефон» (керівник Любов Уліганець-Тимкович).  Хореографічні колективи – наймолодші учасники «Непосиди», середня група «Ренесанс» та юні танцюристи хореографічної студії центру, яка працює на базі Скотарської ЗОШ І-ІІ ст.. виконали танці   «Гномики», Каченята», «Діти-квіти»,  «Веснянки», Вальс», Джайв» (керівник Віталія Райчинець).  Фольклорний колектив , який працює на базі Верхньоворітської ЗОШ І-ІІІ ст.. (керівник Мар»яна  Волошин) виконали уривок з фольклорного дійства «Ой на Івана, тай на купала»., театральна студія представила на концерт  своїх гумористів – Марину Романець ,  Руслану Клепар та уривок з п»єси М.Старицького «За двома зайцями», ролі у якому  виконували  Юлія Клепар, Діана Брунцвик та Олександр Омецінський.   Свій виступ юним глядачам та їх батькам  демонструвала  команда районної асоціації лідерів учнівського врядування «Європа+».
 У  концерті також взяли участь і юні таланти шкіл району. Це співаки Тетяна Кондрич ( Н.Ворітська школа-інтернат), Христина Грига (В.Ворітська ЗОШ І-ІІІ ст..),  Світлана Шуфрич (Біласовицька ЗОШ І-ІІ ст),  Василина Понзель (Абранська ЗОШ І-ІІ ст..), Мирослава Фабрицій (Жденіївська ЗОШ І-ІІІ ст), танцювальний колектив «Верховина» із Верб»язької ЗОШ І-ІІ ст., гуморист  із Гукливської ЗОШ І-ІІ ст.. Михайло Хміль,  юні баяністи  із Тишівської та Підполозянської  ЗОШ І-ІІ ст..
Також   всі учасники свята мали можливість переглянути презентацію районних свят, оглядів,  конкурсів, фестивалів, поспостерігати за роботою гуртків Центру, яку демонстрували під час свята  вихованці гуртка комп’ютерних технологій (керівник Людмила Ференц).

Міжнародний день захисту дітей - це, перш за все, нагадування дорослим про необхідність дотримання прав дітей на життя, на свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок і дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці як необхідних умов для формування гуманного і справедливого суспільства.

Саме у дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, аби вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини та рідний край.
 Ми, організатори свята, дякуємо спонсорам та Воловецькому  селищному голові Василю Васильовичу Панасовичу за  подарунки для дітей.

Натисніть на фото для перегляду фотогалереї
"Ми діти твої, Україно" свято до Дня захисту дітей у Воловці, 2012 рік

Комментариев нет:

Отправить комментарий