понедельник, 14 мая 2007 г.

Програма “ Збори лідерів”



Програма “ Збори лідерів”
Мета: програми зборів лідерів – дати практичну допомогу у самоуправлінні органів учнівського самоврядування, дитячих об»єднань та організацій , сприяння виявленню та вихованню лідерів. Ця програма дуже важлива, бо від того, як лідер спланує збори, залежить, наскільки цікавим та наповненим буде життя учнівського колективу. І, звичайно, лідер має бути цікавою особистістю, багато знати і вміти навчати інших. Програма складається з циклу зборів, що проводяться у органах учнівського самоврядування чи організації.
Збір –це зустріч членів груп( лідерів комісій, міністерств і т.д.) для роботи чи відпочинку, планування або дослідження. І від лідера залежить, чи буде ця зустріч цікавою та корисною!
Рецепт цікавого збору:
· будь завжди охайним, веселим та енергійним;
· май завжди напоготові декілька програм для зборів. намагайся зробити ці збори корисними та цікавими;
· при складанні програми збору чередуй розумове та фізичне навантаження;
· веди збір так, щоб усі члени були завжди зайняті;
· робота без ігор та пісень нудна, тому навчай членів своєї групи за допомогою ігор та змагань;
· якщо учні не мають бажання грати в одну гру, пропонуй другу, третю;
· проводь навчання на практиці і, по можливості, уникай теорії;
· ніколи не присвячуй одному питанню весь час збору.
Якщо лідер навчиться проводити такі збори, то в будь-якій ситуації разом зі своєю групою він буде почувати себе впевнено.
ЗБІР – ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Цей збір проводить лідер учкому чи дитячої організації для дітей та їх батьків з метою знайомства з діяльністю свого учнівського комітету, міністерства, дитячою організацію чи об»єднанням за інтересами. Лідер розповідає про програми та плани свого учкому, міністерства, парламенту та ін, про конкретні справи. В ході збору лідер намагається зацікавити нових дітей у вступі до організації, а дорослих - у співробітництві. При проведенні збору можна використати літописи, газети, слайди, фото та відео матеріали про діяльність подібних організаій в інших навчальних закладах.
ЗБІР – ЗНАЙОМСТВО
Це збір, який проводить лідер зі своєю організацією, що недавно створена, для формування колективу:
– знайомства членів один з одним;
– з тим, чим будуть займатися діти у організації;
– чого зможуть досягти, беручи участь у заходах організації;
– з Обіцянкою та Статутом, що регламентують життя членів органів учнівського самоврядування, дитячої організації чи об”єднання.
ЗБІР – ПРИЙОМ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ
Збір готують та проводять координатор організації, лідер разом з дорослими членами та друзями . Це збір, на якому організація приймає у свій склад нових членів. На ньому новачки дають Обіцянку та визнають Статут організації У кожної груп, комісії, міністерства та ін. структур організації може бути свій ритуал прийому нових членів.
ЗБІР – СТАРТ
Цей збір проводить лідер при допомозі членів організації. Завдання збору:
– підвести підсумки того, чому навчилися члени організації за минулий період чи під час проведеного заходу;
– продумати, у яких справах та заходах шкільних та районних буде брати участь орган учнівського самоврядування чи організація;
– намітити нові сходинки особистого розвитку для кожного члена учкому чи організації;
– визначити, хто зможе допомогти учкому та організації у подальшій діяльності.
ЗБІР – ВИБОРИ
Кожен учком чи організація має вибрати свого лідера. Ці вибори проходять на загальних зборах органів учнівського самоврядування чи організації. Всі члени , обираючи своїх ватажків, беруть на себе певні зобов'язання щодо виконання їх доручень.
ЗБІР – ПЛАНУВАННЯ
На цьому зборі лідер з своїми міністрами, головами комісій та ін. планує діяльність організації на період навчального року та літніх канікул. Члени органів учнівського самоврядування чи організації визначають, яким чином будуть брати участь у заходах організації та учкому.
ЗБІР – РОЗПОДІЛ ДОРУЧЕНЬ
Завдання збору – визначити, які доручення та для чого необхідні в учкомі чи організації і розподілити їх між членами.
ЗБІР – НАВЧАННЯ
Цей збір може провести як лідер учкому чи організації , так і кожний з їх членів. Збір проводиться з метою набуття членами учкому чи організації нових знань та вмінь.
ЗБІР – СВЯТО
Цей збір може провести за дорученням лідера кожний з членів учкому чи організації в залежності від того, чому присвячується даний збір і як планується хід його проведення. Це може бути:
– День народження організації;
– День Довкілля;
– Новорічний вогник;
– Валентин та Валентина тощо.
Багато інших.
ЗБІР – ІСПИТ
Проводить лідер за допомогою куратора організації чи учкому для того, щоб визначити, яких успіхів досягли члени організації чи учкому у набутті знань та вмінь.
ЗБІР – ДИСКУСІЯ
Цей збір готується лідером. Збір проводиться, коли виникає проблема, вирішення якої можна знайти за допомогою дискусії. ІІри проведенні збору визначаються головні правила проведення дискусії.
ЗБІР – ПІДГОТОВКА ДО ПОХОДУ
Цей збір повинен вміти проводити кожен з членів учкому чи організації. Завдання збору:
– визначити, для чого буде проходити збір – похід;
– що потрібно підготувати до збору - походу з групового знаряддя,
– розподілити доручення;
– що необхідно підготувати до збору кожному члену учкому чи організації

Комментариев нет:

Отправить комментарий